Modellflyg kan vara allt från ett enkelt friflygande flygplan utan någon påverkan från marken till avancerade jetmodeller med riktig jetturbin. Helikoptrar är också vanliga idag eftersom de har utvecklats till att vara både mer driftsäkra och lättmanövrerade än de var för ett några år sedan. Även modeller med elektriska motorer  har kommit starkt  tack vare att elektronik, motorer och ackumulatorer har blivit så mycket bättre. Man kan få flygtider upp till 45 minuter med ett litet lätt plan som flygs inomhus. Segelflygplan är också tacksamma att utrusta med elmotor. Man startar helt enkelt för egen maskin och stiger tills man hittar uppvindar. Då kan motorn slås av och man kan, med lite tur och skicklighet, flyga flera timmar om man orkar.

Att börja flyga
Redan i tioårs-åldern kan man börja modellflyga. Då är man såpass mogen att man har både omdöme och motorik som gör att man kan manövrera ett modellplan. Viktigt är dock att börja med en lättflugen och stabil modell. Det finns flera mycket bra plan som lämpar sig för nybörjaren. Varför inte börja med ett elplan? Man slipper förbränningsmotorer som i bland kan vara knepiga att få gång på och en elmodell är också mycket tyst och billig i drift. Den kan dessutom flygas på relativt små ytor om den inte är för snabb. Modellen nedan är ett sådant men eftersom den är så lätt måste det vara nästan vindstilla om den skall flygas utomhus. Ta kontakt med oss eller med någon välkänd hobbybutik så får du veta mera. Du hittar några av de största butikerna på vår länksida.


 

                   


Motor glödstift
 Bränslet är en blandning av metanol, nitrometan och olja. De finns både som tvåtaktare och fyrtaktare. De linkontrollerade modellerna brukar fortfarande använda dieselmotorer medan stora modeller kan ha motorer  med vanligt tändstift och oljeblandad bensin.


 
OS tvåtakts glödstiftsmotorEn fyrtaktsmotor har mindre effekt än en tvåtaktare av samma storlek men den har bättre ork på lägre varvtal. För nybörjarmodeller lämpar sig tvåtaktsmotorn bättre. Den har mindre antal rörliga delar och vid en eventuell krasch blir det färre delar att byta ut. (Oftast inga alls, propeller borträknad!)

Saito fyrtaktare

Radioutrustning
Dagens radiostyrningar sänder på 2.4 ghz och 35 MHz-bandet och sändningssättet FM och finns från två kanaler och uppåt. De enklare sändarna använder PPM (Pulse Position Modulation medan de mer avancerade har både PPM och PCM (Pulse Code Modulation) PPM betyder helt enkelt att sändningssättet är FM medan PCM är ett digitalt sändningssätt som är mindre känsligt för störningar. För normal flygning med radiostyrda flygplan klarar man sig i regel med 4-5 kanaler och sändare som har enbart PPM. Tänker du börja flyga helikopter så ta till lite extra. Köp en 9 kanalers utrustning direkt! Risken finns annars att man snabbt växer ur en mindre anläggning och tvingas byta efter en kortare tid.


Futaba FF9 PPM/PCM
9 kanalers sändare

Futaba 4 YF
4 kanalers PPM sändare

           Futaba  6EX-2.4GHz  6 kanalers sändare

Slutligen till det allra viktigaste: Modellflyg skall vara roligt! Och vad som är roligt är det är det bara du som kan bedöma. Det viktigaste är inte att ha de allra senaste prylarna eller att vara den bästa piloten. Eller kanske att flyga överhuvud taget! Bara att känna gemenskapen i en förening som delar ditt intresse kan ibland vara det allra bästa!